Κυριακή 3 Μαΐου 2009

ΔΗΜΗΤΡΑ!!!ΑΣ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΛΙΑ!!!

15 τσ’ Λαμπρής
Στο Μανταμάδο στις 8 Μαϊου του 1888 που συνέπεσε με την Κυριακή των Μυροφόρων, 15 μέρες μετά τη Λαμπρή, ο ναός των Ταξιαρχών ανακαινίστηκε και εγκαινιάστηκε. Σε ανάμνηση αυτών των εγκαινίων καθιερώθηκε το πανηγύρι του Ταξιάρχη που εμείς οι ντόπιοι αποκαλούμε «15 τσ’ Λαμπρής».
Η όλη τελετουργία ξεκινά το δεύτερο Σάββατο μετά το Πάσχα. Το απόγευμα του Σαββάτου πριν την ακολουθία του εσπερινού στο αριστερό μέρος της πίσω αυλής του ναού γίνεται το σφάξιμο του βοδιού που προσφέρεται από τον κουλμπαντζή. Το ζώο στεφανωμένο με λουλούδια οδηγείται στον τόπο της θυσίας, κάτω από ένα πλάτανο που βρίσκεται στο κέντρο της πίσω αυλής στο ύψος του ιερού του ναού. Κάτω από τον πλάτανο καίεται θυμίαμα. Το ζώο σταθεροποιείται με σχοινιά που περνούν από δυό σιδερένιους χαλκάδες που είναι φυτεμένοι στη γή. Δυό άντρες τραβούν τα σχοινιά και αναγκάζουν το ζώο να γονατίσει κάτω από τον πλάτανο στο σημείο της θυσίας. Το ζώο θανατώνεται. Ο σφαγέας χτυπά το θύμα στο μέτωπο. Το ζώο θα σωριαστεί κάτω με γδούπο έχοντας υποστεί ακαριαίο θάνατο. Οι υπεύθυνοι τραβούν το ζώο με τρόπο ώστε το αίμα να πέσει στην κοιλότητα μιας ορθογώνιας πέτρινης λαξευμένης λεκάνης στον πυθμένα της οποίας υπάρχει μια οπή με αποτέλεσμα να απορροφηθεί σταδιακά το αίμα από το χώμα.
Παντού ακούγονται ευχές όπως «και του χρόνου», «βοήθειά μας», ενώ κάποιοι σπεύδουν να βουτήξουν το δάχτυλο στο αίμα κάνοντας σταυρό στο μέτωπο για ευλογία.
Αμέσως μετά περνάνε το ακέφαλο πλέον σώμα από μεγάλους γάντζους που είναι τοποθετημένοι στον πλάτανο. Το γδέρνουν και το τεμαχίζουν σε μεγάλα κομμάτια και στη συνέχεια σε μικρότερα με μεγάλη ταχύτητα. Ξεκινά η παρασκευή του κισκέκ, κρέας, σιτάρι και κρεμμύδια. Η συμμετοχή αποκλειστικά ανδρών σ΄ αυτή τη διαδικασία συνδέεται με την ανδρική χειρωνακτική παραγωγική εργασία κτηνοτροφική και γεωργική.
Τα λουλούδια από το στεφάνι τα μοιράζουν στις γυναίκες που τα φυλάσσουν στο εικονοστάσι.
Μετά τη λειτουργία της Κυριακής το κισκέκ ευλογείται από το Δεσπότη και μοιράζεται στον κόσμο.
Η γιορτή της ανάμνησης των εγκαινίων θα ολοκληρωθεί με το γλέντι που θα ακολουθήσει το βράδυ. Ντόπιοι και ξένοι προσκυνητές θα μοιραστούν σε όλα τα καφενεία και οι ορχήστρες παίζουν τοπικούς συρτούς και μικρασιάτικους καρσιλαμάδες προτρέποντας τους θαμώνες να σύρουν το χορό.

1 σχόλιο:

  1. Γλυκειά μου,ένα χρόνο τώρα τούτο προσπαθώ να κανω στο μπλοκάκι μου.Να θυμάμαι,να θυμίζω όσα και οτι προσπαθούν να καταχωνιάσουν βαθιά...Την ιστορία του χωριού μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή